Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

L-Arginine

Recover-Me gebruikt in zijn formule een speciale vorm van L-Arginine, namelijk L-Arginine L-Pidolaat. 

L-Arginine1 is een semi-essentieel aminozuur dat voorkomt in alle voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Dierlijke bronnen zijn zuivelproducten, vlees, gevogelte en zeevruchten. Plantaardige bronnen zijn voornamelijk tarwe, meel, boekweit, havermout en noten. Voor het lichaam heeft L-Arginine meerdere voordelen en functies, waarvan het belangrijkste de voorloper is van stikstofmonoxide (NO) en de verhoogde productie van groeihormoon.

Nobelprijs

In 19983 werd de Nobelprijs voor fysiologie van geneeskunde gegeven voor specifiek onderzoek naar stikstofmonoxide en de omzetting ervan van Arginine. Wanneer mensen Arginine nemen, neemt het stikstofoxideniveau in het bloed toe. Stikstofmonoxide ontspant de wanden van de bloedvaten en verbetert daardoor de circulatie in het hele lichaam. Dit effect kan de bloeddruk verlagen en zuurstof en voedingstoffen kunnen de organen sneller via het bloed bereiken.

Stikstofmonoxide (NO)

L-Arginine in combinatie met zuurstof en meerdere enzymen creĆ«ert NO, wat ook bekend staat als 'van het endotheel afgeleide relaxerende factor. 

L-Arginine bevat vier stikstofatomen per molecuul, waardoor het de meest voorkomende stikstofdrager is bij mens en dier. Het endotheel (binnenbekleding) van bloedvaten gebruikt stikstofmonoxide om de omliggende gladde spier te ontspannen, wat resulteert in vaatverwijding en verhoogde doorbloeding. 

Dit resulteert in meerdere voordelen, waaronder betere prestaties tijdens inspanning 6, sneller herstel, warmere handen en voeten, betere slaap5, verhoogd libido en seksuele prestaties3, verbeterde alertheid, concentratie en geheugen en positieve effecten op het cardiovasculaire systeem.

Groeihormoon2

L-Arginine speelt een belangrijke rol bij de stimulatie van groeihormoon. Door dit te doen, gaat het lichaam in een meer anabole (opbouw) staat, wat resulteert in meer vetvrije massa en meer vetverbranding. 

Het aminozuur L-Pidolaatzuur (L-pyroglutaminezuur), gekoppeld aan (het) L-Arginine een van nature voorkomende stof in de hersenen. Hier speelt het een belangrijke rol als boodschapper en kan daarom een positieve invloed hebben op cognitieve vaardigheid, geheugen en leren.


Referenties

1https://www.orthokennis.nl/nutrienten/Arginine.
2https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090123210000573
3www.ntvg.nl/artikelen/nobelprijs-geneeskunde
4https://hghformulation.com/ISODORI-RESEARCH.pdf
5https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15737789/
6https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22260513/

Werkingsmechanisme

L-Arginine heeft significante effecten op de endocriene functie - met name bijnier- en hypofyse-afscheiding - bij mens en dier. Het is al lang bekend dat toediening van arginine de afgifte van catecholamines, insuline en glucagon, prolactine en groeihormoon (GH) stimuleert. Er is echter weinig bekend over het exacte mechanisme waarmee arginine deze effecten uitoefent. L-Arginine is de biologische voorloper van stikstofmonoxide (NO), een endogene boodschappermolecule die betrokken is bij een verscheidenheid aan endotheel-afhankelijke fysiologische effecten in het cardiovasculaire systeem. 

Als de voorloper van stikstofmonoxide wordt aangenomen dat veel van de klinische effecten van L-Arginine worden gemedieerd door de effecten op de van het endotheel afkomstige ontspanningsfactor. Een enorme hoeveelheid onderzoek heeft de biologische rollen en eigenschappen van stikstofmonoxide onderzocht, wat van cruciaal belang lijkt te zijn bij het in stand houden van de normale bloeddruk, myocardfunctie, ontstekingsreactie, apoptose en bescherming tegen oxidatieve schade. 

L-Arginine is ook een cruciaal onderdeel van vasopressine (anti-diuretisch hormoon). L-Arginine is een krachtige immunomodulator.
Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.