Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

stikstofmonoxide en cholesterol

Na verloop van tijd kan plaque de slagaders vernauwen en de bloedstroom verminderen. Als deze plaque zich eenmaal onder de endotheelcellen van uw slagaders heeft opgebouwd, zit deze plaque daar voor altijd vast.

  • Een veel voorkomende plaats waar plaque zich ophoopt, is in de kransslagaders, de bloedvaten die uw hart van bloed voorzien. Deze ophoping van plaque veroorzaakt coronaire hartziekte en verhoogt het risico op een hartaanval. 
  • Opstapeling van plaque in andere slagaders, zoals de halsslagaders in uw nek, kan de bloedstroom naar uw hersenen verminderen en het risico van een beroerte vergroten.

Stikstofmonoxide en cholesterol. 

Cholesterol is een vetachtige stof die door uw lever wordt gemaakt en wat u binnenkrijgt via voedsel dat u eet, deze cholesterol wordt vervolgens verpakt in deeltjes die lipoproteïnen worden genoemd. Uw lichaam heeft cholesterol nodig voor de aanmaak van:

  • Hormonen.
  • Vitamine D
  • Gal, een stof die helpt om voedsel te verteren. 

Twee lipoproteïnen die cholesterol vervoeren zijn:

  1. Lage-dichtheid lipoproteïne of LDL vervoert cholesterol van de lever naar de cellen. LDL reist door uw bloedbaan en brengt cholesterol naar de cellen die het nodig hebben.
  2. Hoge-dichtheid lipoproteïne of HDL transporteert cholesterol van de cellen naar de lever.  

Slechte levensgewoonten zoals alcohol, sigaretten, enz. veroorzaken beschadigingen aan de slagaderwanden en LDL komt daar binnen om deze te herstellen. Als er eenmaal LDL in de slagaders aanwezig is, komt er meer LDL in en zo ontstaat er sponscel-vorming, ook wel plaque genoemd. Daarom wordt LDL 'slecht' cholesterol genoemd.

Een verhoogd HDL helpt uw lichaam te voorkomen dat deze opeenhoping van sponscellen zich überhaupt voordoet.  HDL helpt overtollige cholesterol te verwijderen uit uw celweefsel en uit plaque in uw bloedvaten. Daarom wordt HDL ook wel de ‘goede’ cholesterol genoemd. HDL stuurt het teveel aan cholesterol terug naar uw lever, die het uit uw lichaam verwijdert.

Stikstofmonoxide helpt bij het behouden van een goede balans tussen de goede en de slechte cholesterol.

Dr J. L. Ignarro over stikstofmonoxide en cholesterol.

Dr J. L. Ignarro legt uit; "Een van de meest voorkomende oorzaken van een hartaanval of een beroerte is de ontwikkeling van arteriosclerose, wat niets anders is dan een ontstekingsziekte van de slagaders en dit ontstaat wanneer u cholesterol opbouwt, met andere woorden het 'slechte' cholesterol.

Deze LDL-cholesterol opbouw zal in feite een verandering veroorzaken in de structuur van de slagaders, het bloed zal beginnen te klonteren, vervolgens zullen er zich ook andere stoffen eraan hechten en dit vormt de opbouw van plaque in de slagaderwand die de bloedstroom kan belemmeren. 

Erger nog, als deze plaques loslaat, om welke reden dan ook, kunnen die naar verschillende delen van het lichaam reizen, zoals naar de hersenen en dan kunt u een beroerte krijgen of als het naar het hart reist kunt u een hartaanval krijgen. 

De manier waarop het lichaam zich op natuurlijke wijze beschermt tegen de ontwikkeling van een hoog cholesterolgehalte is door middel van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide houdt de verschillende lipiden in het bloedvatenstelsel in balans en helpt zo het goede en het slechte cholesterol op een gezond niveau te houden." Adlus Dr. J.L. Ignarro.Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.